Gfk: 350.000 tablets en e-readers verkocht in Nederland

Gepubliceerd op: 24-12-2010

Ongeveer 350.000 Nederlanders hebben afgelopen jaar een tablet of e-reader aangeschaft. Dat blijkt uit cijfers van dataverzamelaar GfK. Aan smartphones wordt in totaal het meeste geld uitgegeven, gevolgd door draagbare mediaspelers.

In totaal werden meer dan twee miljoen smartphones verkocht, meldt persbureau ANP op basis van GfK-cijfers. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren. In totaal gaan dit jaar 5,8 miljoen mobieltjes over de toonbank. Van alle telefoons die bij abonnementen worden verkocht, vormen smartphones inmiddels de meerderheid. Ook nemen veel mensen daar een abonnement voor mobiel internet bij. In totaal zouden er 3,3 miljoen smartphonegebruikers in Nederland zijn.

De in Nederland meestverkochte smartphone van dit jaar was de BlackBerry Bold 9700, dat grote populariteit genoot onder zakelijke gebruikers en pingende pubers. Veel middelbare scholieren en studenten namen een BlackBerry-smartphone vanwege Messenger, het chatprogramma van RIM waarmee gratis berichten uitgewisseld kunnen worden. Het werkwoord pingen is genoemd naar het geluid dat een BlackBerry standaard maakt bij een inkomend bericht. Andere smartphones die in Nederland vaak over de toonbank gingen waren de Nokia N97 Mini, Apple iPhone 4, Samsung Galaxy S en HTC Desire.

Tv"s werden ook veel verkocht. Consumenten kochten ongeveer 2 miljoen televisies in 2010, hetgeen een verkooprecord is. Een gemiddelde tv kostte in 2010 580 euro. Daarmee is een tv nog iets duurder dan een tablet of e-reader, die GfK samenvoegt voor zijn statistieken. Van die apparaten gingen er in totaal 350.000 over de toonbank. In een eerdere prognose van november zei GfK dat daarvan 100.000 e-readers en 250.000 tablets zijn. Veel van de verkochte tablets zullen iPads zijn. Vanaf november was ook de Samsung Galaxy Tab te koop, daarnaast hebben kleinere fabrikanten tablets op de markt gebracht.

Van de draagbare mediaspelers, waaronder de iPod en Zen Creative mp3- en mp4-spelers, werden in Nederland 1,5 miljoen exemplaren verkocht.


Tags:
tag tabletstablets


Bron: tweakers.net

Tags