Kroes: in 2013 elke EU-burger breedband, of ik vertrek

Gepubliceerd op: 21-12-2010

Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) legt haar functie neer wanneer in 2013 niet elke Europese burger toegang heeft tot vast of mobiel breedband internet. De comissaris heeft dat gezegd in een vraaggesprek met radiozender BNR. Kroes is sinds dit jaar verantwoordelijk voor Digitale Agenda. In mei stelde Kroes voor het eerst dat iedere EU-burger in 2013 toegang tot breedband internet moet hebben.

De Europese Commissie publiceerde in september 2010 haar beleidsagenda op het gebied van communicatie, waaronder toegang tot breedband internet. De ambitie werd toen herhaald dat in 2013 iedere burger 2 Mbps kan krijgen en in 2020 30 tot 100 Mbps. Dat vraagt om investeringen tot 200 miljard euro, waarvoor elk land een strategie moet hebben.

De Europese Ministerraad liet begin december weten de digitale plannen van de Europese Commissie te verwelkomen. De ministers, onder wie Maxime Verhagen, hielden op 2 en 3 december beraad over vervoer, telecom en energie. De landen steunen op hoofdlijnen het Radio Spectrum Policy Programme, waarmee in 2013 spectrum moet worden vrijgemaakt voor mobiel internet. Sommige deelnemers vinden de deadline van 2013 wel ambitieus. De Raad van Ministers laat weten dat het streeft naar een gemeenschappelijke markt voor communicatiediensten.

Daarmee worden de Digital Agenda for Europe en de Innovation Union gediend, plannen voor 2020. In mei van dit jaar keurde de Europese Ministerraad al de telecom- en ICT-plannen van Kroes uit de Digitale Agenda goed.


Tags:
tag kroeskroes


Bron: Telecompaper

Tags