Europese telecomtoezichthouders willen dat de Europese Commissie een ...

Gepubliceerd op: 16-12-2010

Europese telecomtoezichthouders willen dat de Europese Commissie een prijsplafond invoert voor mobiel internet in het buitenland. Het verschil is te groot tussen de kostprijs en de rekening die bedrijven en consumenten krijgen bij gebruik van hun iPhones en BlackBerry"s over de grens.

Gewaarschuwd

Dit stellen de toezichthouders in een advies aan eurocommissaris Neelie Kroes (digitale zaken). Kroes besluit volgend jaar of zij komt met voorstellen om de markt voor mobiel internet verder te reguleren. Herhaaldelijk heeft zij gewaarschuwd dat te doen als telecombedrijven hun tarieven niet in lijn brengen met die voor binnenlands dataverkeer.

In de praktijk komt het advies erop neer dat Kroes een maximumprijs moet invoeren voor elke megabyte (MB) aan data. Deze oplossing is het meest transparant en komt overeen met Europese regulering van sms- en belverkeer in het buitenland.

Prijsregulering

Chris Fonteijn, voorzitter van de Nederlandse telecomtoezichthouder Opta, verwacht dat Kroes ingrijpt. "Dit is een heel belangrijk advies aan de Europese Commissie. Als de commissie iets anders gaat vinden, dan zal ze heel gemotiveerd moeten aangeven waarom ze dat doet." Prijsregulering is volgens Fonteijn "economisch gezien de meest heftige manier van ingrijpen".

Fonteijn is vanaf begin volgend jaar ook de voorzitter van Berec, de organisatie van Europese telecomtoezichthouders. Berec bracht vorige week een rapport uit waarin het heeft onderzocht of er goede alternatieven zijn voor prijsregulering. Die zijn er niet, luidt de conclusie.


Tags:
tag buitenlandbuitenland


Bron: Financieele Dagblad

Tags