Europese kinderen steeds meer verbonden met het internet

Gepubliceerd op: 25-10-2010

Een studie van de Europese Commissie over kinderen en internet, heeft aangetoond dat de jeugd steeds vroeger begint te surfen en dat het mobiel internet nog verder groeit.

De helft van de Europese kinderen hebben geen enkele kennis van de basiselementen wat betreft internetbeveiliging, zoals het beheer van beveiligingsinstellingen of het blokkeren van ongewenste contacten. Daarnaast dalen volgens een studie van de Europese Commissie het aantal bedreigingen waarmee kinderen geconfronteerd worden op het internet. Slechts 5% van de Europese kinderen beweren ooit slachtoffer te zijn geweest van online intimidatie, met een maximum van 14% in Estland en Roemenië.

De studie EUKidsOnline heeft meer dan 23.000 kinderen en hun ouders ondervraagd in 22 EU-lidstaten (en ook Turkije en Noorwegen) en stelde vast dat Europese kinderen gemiddeld het internet beginnen te gebruiken op hun zevende levensjaar, maar slechts één derde van de kinderen tussen 9 en 12 jaar meent dat er momenteel “goede online diensten zijn voor kinderen”. Over het algemeen zijn kinderen vroeger online in de Noordelijke landen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar later in de mediterrane landen. De meest actieve gebruikers zijn 15 à 16 jaar oud met een dagelijks gebruikspercentage van 77%.

De kinderen die deelnamen aan de enquête, zeggen dat ze het internet vooral gebruiken voor hun huiswerk (84%) of om video’s te bekijken (83%), om spelletjes te spelen (74%) en te communiceren via Instant Messaging (61%). Het overgrote deel van de kinderen gebruikt het internet in huishoudelijke kring (85%) en op school (63%).

Waar kinderen voornamelijk computers gebruiken om zich op het internet te begeven, maakt één derde van hen voor internettoegang gebruik van mobiele telefoons.


Tags:
tag europaeuropa tag kinderenkinderen tag ecec


Bron: Digimedia

Links

Tags